Hava yollarını açık tutmak için nefes borusu ya da bronş içindeki daraltıcı yapının (stenozun) genişletilmesinden veya tıkanıklığın (obstrüksiyonun) çıkarılmasından sonra tekrar darlık ya da tıkanmanın olmaması için hava yolu içerisine yerleştirilen implanttır.
Stentin yerinden oynaması (migrasyon), salgılar ile içerisinin tıkanması olası yan etkileridir. Bu sebeplerle hastalar stent takılması sonrası sık sık hastaneye gelmekte ve bronkoskopik işlemler uygulanabilmektedir. Bazen nefes borusu ya da bronş duvarında ülserler (yaralar) ve fistüller (çeşitli organlara ağızlaşması) gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Nadiren uzun süreli kullanım sonrası stent içi iltihaplı salgılar ile dolarak enfeksiyona yol açabilir.
Stent genel anestezi altında rijid bronkoskop yardımı ile yerleştirilmektedir. Ağzınızdan nefes borusuna yerleştirilen rijid bronkoskop içerisinden stent uygulanması gerekli bölgeye yerleştirilir. Stent öncesinde ise darlık ya da tıkanıklık yine rijid bronkoskop aracılığı ile giderilmiş olmalıdır.